15 May, 2015

Οι 16 πιο ασυνήθιστες (και πανέμορφες) παραλίες του κόσμου


Οι 16 πιο ασυνήθιστες (και πανέμορφες) παραλίες του κόσμου
Δεκαέξι εξωτικές παραλίες, που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο στερεότυπο «απαλή άμμος – γαλανά νερά – ξάστερος ουρανός». Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες και θα καταλάβετε…
1. Γυάλινη Παραλία, Καλιφόρνια
 
Παλιότερα, ήταν η παραλία του Φορντ Μπραγκ, που στις αρχές του 20ού αιώνα βρισκόταν η χωματερή της πόλης. Εδώ, δηλαδή, συνήθιζαν να πετούν ό,τι σκουπίδια είχαν, από μπουκάλια μέχρι αυτοκίνητα. Η κατάσταση αυτή σταμάτησε τη δεκαετία του '60 με απόφαση του δημαρχείου και από τότε η φύση ξεκίνησε το μαγικό της έργο. Τα κύματα καθάρισαν την παραλία από τις βρωμιές, ενώ ενώ το συνεχές χτύπημα τους στα σπασμένα μπουκάλια δημιούργησε την μοναδική αυτή παραλία που είναι γνωστή διεθνώς ως «Glass Beach» και η οποία αποτελεί τουριστική ατραξιόν.
 

2. Κρυμμένη Παραλία, Νησιά Μαριέτα – Μεξικό
Τα νησιά Μαριέτα είναι μια ομάδα μικρών και ακατοίκητων νησιών και η ιδιομορφία τους οφείλεται στην η ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδων χρόνων της περιοχής. Η κρυμμένη παραλία βρίσκεται πάνω σε ένα ακατοίκητο νησί μια ώρα μακριά με το καραβάκι από το Πουέρτο Βαγιάρτα. Είναι πάντως πανέμορφη και μοναδική, γιατί μοιάζει με σπηλιά από την οποία «αποκόπηκε» η οροφή κι έγινε …καλοκαιρινή! Πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε από τον κρατήρα μιας βόμβας που εξερράγη κατά τη διάρκεια κάποιων στρατιωτικών πειραμάτων του περασμένου αιώνα.
 

3. Φωσφορίζουσα Παραλία, Βάντου – Μαλδίβες
Ένα μοναδικό θέαμα δημιουργείται καθώς τα κύματα σκάνε στην παραλία Βάντου: Τα νερά αρχίζουν να φωσφορίζουν εξαιτίας κάποιων μικροοργανισμών που …ενοχλούνται από το νερό. Οι μικροοργανισμοί της παραλίας Βάντου περιέχουν τη χρωστική ουσία λουσιφερίνη, η οποία και αντιδρά με το οξυγόνο και το ένζυμο λουσιφεράση, με αποτέλεσμα οι αυτοί να φωσφορίζουν, κατά τον ίδιο τρόπο που λαμπυρίζουν οι μέδουσες και οι πυγολαμπίδες.

4. Παραλία των Καθεδρικών Ναών, Ισπανία
Οι ντόποιοι την ονόμασαν «Playa De Catedrais» γιατί οι σχηματισμοί των βράχων τους θύμιζαν εκκλησιές. Αυτές οι φυσικές αψίδες και οι σπηλιές τους, αποκαλύπτονται μόνο σε χαμηλή παλίρροια. Κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας, η παραλία φαίνεται αρκετά μικρή, αλλά εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για μια βουτιά.

5. Ροζ Παραλία, Μπαχάμες
Το νησί Χάρμπορ στις Μπαχάμες, έχει μήκος μόλις 3,5 μίλια και πλάτος 1,5. Έχει όμως μία από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο, γιατί για τρία χιλιόμετρα η άμμος είναι ροζ! Αυτό οφείλεται στα κόκκινα κελύφη τρηματοφόρων θαλάσσιων μικροοργανισμών που ζουν στην περιοχή και αναμειγνύονται με την κατάλευκη άμμο, δίνοντας έτσι μια απαλή ροζ απόχρωση στην παραλία.

6. Παραλία Μάχο, Άγιος Μαρτίνος
Η παραλία Μάχο στο Σεντ Μαρτέν έχει όλες τις προδιαγραφές που θα μπορούσαν να τη συμπεριλάβουν ανάμεσα στις πιο όμορφες του κόσμου. Όμως η τοποθεσία της –βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το αεροδρόμιο του νησιού- την καθιστά μία από τις πιο θορυβώδεις παραλίες του κόσμου. Παρά ταύτα, παραμένει πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός μόνο εκεί έχει κάποιος τη δυνατότητα να κολυμπάει στη θάλασσα και να πετούν αεροπλάνα σε απόσταση αναπνοής απ' το κεφάλι του...

7. Παγωμένη Παραλία, Ισλανδία
Η Jökulsárlón είναι μια λιμνοθάλασσα-παγετώνας στη νοτιοανατολική Ισλανδία. Το όνομά της σημαίνει στην κυριολεξία αυτό που είναι. Θεωρείται ένα από τα φυσικά θαύματα της Ισλανδίας. Δημιουργήθηκε το 1934-1935 από το λιώσιμο ενός τεράστιου παγόβουνου. Καλύπτει έκταση 18 τετρ. χλμ. και είναι η βαθύτερη λίμνη στην Ισλανδία, με βάθος που ξεπερνά τα 248 μέτρα.
 

8. Παραλία Κοεκόχε, Νέα Ζηλανδία
Η παραλία είναι γνωστή για τους τεράστιοους στρογγυλούς βράχους της που πήραν αυτό το σχήμα λόγω των κυμάτων της θάλασσας. Το εκπληκτικό όμως είναι πως επειδή φέρουν ρωγμές σε διάφορα σημεία τους, από μακριά μοιάζουν με γιγάντια αυγά δράκων έτοιμα να ανοίξουν!

9. Πράσινη Παραλία, Γαλλική Γουιάνα
Η παραλία της Παπακολέα στη Χαβάη είναι μια απ' τις τέσσερις παραλίες στον κόσμο που έχουν φυσική πράσινη άμμο. Παίρνει διακριτικό χρωματισμό της από το ορυκτό ολιβίνη που προήλθε από ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, σε συνδυασμό με το σίδηρο και το μαγνήσιο που υπάρχουν κατά μήκος της ακτής.

10. Ο Διάδρομος των Γιγάντων, Βόρεια Ιρλανδία
Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε μια περιοχή συμπαγούς ασβεστόλιθου. Πριν χιλιάδες χρόνια η ηφαιστειακή δραστηριότητα στα βάθη του φλοιού της γης ώθησε τηγμένα πετρώματα, η θερμοκρασία των οποίων ξεπερνούσε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, να διαφύγουν προς τα πάνω μέσα από σχισμές του ασβεστόλιθου. Όταν ήρθαν σε επαφή με τον αέρα, ψύχθηκαν και στερεοποιήθηκαν σε …εξάγωνες κολώνες.
 

11. Παραλία Παναλούου, Χαβάη
Η Punaluu είναι μια απ' τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Χαβάης. Ολόκληρη η ακτή είναι καλυμμένη από κατάμαυρη άμμο, η οποία οφείλει το χρώμα της στο μαύρο βασάλτη που προέρχεται από  ηφαιστειακή λάβα.
 

12. Κόκκινη Παραλία, Γκαλαπάγκος
Μια παραλία που μοιάζει να έχει καλυφθεί από …κόκκινο πιπέρι. Κι όμως, δεν είναι παρά μόνο άμμος που έχει πάρει κόκκινο χρώμα χάρη σε ηφαιστειακά  πετρώματα, που έγιναν …ένα με τις μεγάλες ποσότητες σιδήρου που έχει η περιοχή.

13. Παραλία των Κοχυλιών, Αυστραλία
Με μήκος 120 χιλιόμετρα η «Παραλία των Κοχυλιών» στον Κόλπο του Καρχαρία στη δυτική Αυστραλία είναι μια απ' τις δύο μόνο παραλίες στον κόσμο που αντί για άμμο είναι καλυμμένη με κοχύλια. Αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά κοχύλια τα οποία μπορεί να βρει κανείς σκάβοντας ακόμη και σε 10 μέτρα βάθος.
 

14. Μωβ Παραλία, Καλιφόρνια
Μια «μυστική» παραλία, καθώς είναι απομακρυσμένη, κρυμμένη και δυσεύρετη, όμως η Παραλία Φάιφερ στην Καλιφόρνια έχει αυτή τη μοναδική ιδιότητα: η άμμος της έχει μωβ χρώμα, που οφείλεται στην ύπαρξη χαλαζία στο υπέδαφος.

15. Μαύρη Παραλία, Ακτή Βικ - Ισλανδία
Το Travel Channel τη χαρακτήρισε ως την «πιο ασυνήθιστη παραλία στον κόσμο», χάρη στην μεγάλη αντίθεση των δύο χρωμάτων που κυριαρχούν στο τοπίο: το μαύρο από την κατάμαυρη άμμο και το λευκό από τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας. Η άμμος είναι μαύρη εξαιτίας της σκόνης που εναποτίθεται από τις συνεχείς εκρήξεις ηφαιστείων της ευρύτερης περιοχής.

16. Ένα σπήλαιο κοντά Benagil, Algarve, Πορτογαλία
Η ακτή του Algarve αποτελείται από ασβεστόλιθο, που διαβρώνεται εύκολα και μπορούν να σχηματίσουν εκπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές όπως το πιο κάτω. Πρόσβαση σε αυτή την παραλία έχεις μόνο από τη θάλασσα.


No comments:

Post a Comment